NZB 2 June 2024

7 juni 2024 - Swakopmund, Namibië

Hi folks, nu pas blog omwiile van geen tijd en geen goesting.

Sossusvlei met daarin Dune 45 - leuk om zonsopgang daar te zien maar wel wat klimwerk naar boven en je moet daar ook om 5u30 voor opstaan - en Deadvlei is de moeite, vooral de weg naar die laatste met de 4x4. Tien keer mijne kop tegen het dak van de Hilux geramd en de ganse inboedel van de frigo naar de verdoemenis.  Ne mens zou voor minder de ganse aardkloot asfalteren.

Een geweldige campsite in Sesriem. Eerste keer in tent op dak geslapen en moet zeggen, wreed meegevallen. Alleen sanitaire stops beperken want ‘s nachts van da trappeke in een temperatuur van net boven het vriespunt met wat hyena’s en orixen als gezelschap is geen aanrader. Vooral die laatste beesten generen zich voor niks en staan gezellig wat te keuvelen naast je wagen en dus ook je tent.

Maar deze nacht vooral sterrekes gezien, nee, niet van den drank, wel letterlijk, de sterrenhemel. Eén woord, adembenemend.

De volgende morgen rit naar kamp nummer twee, Camp Gecko. We stoppen nogmaals even in Solitaire waar we de dag voordien de wereldberoemde Applepie hadden geproefd. Lekker, zondermeer.

In Camp Gecko kampplaats op de Hilltop, fenomenaal uitzicht, warm water voor de douche zelf met hout op te warmen en onze eerste braai.  En toegegeven de Simon is een braaimeester.

Vandaag weer vroeg op en op weg naar Swakopmund, weerom enkel gravelbanen zoals alle banen buiten Windhoek. Fantastisch om de afstand van je tegenligger te bewaren, want rij je geen kilometer achter hem dan zie je geen hand voor ogen.  Eerste deel van de lange rit is afwisselend en mooi, het tweede confronteert je met de eindeloosheid van een woestijn, 150 km zonder ook maar iets om je heen op vier struisvogels na, af en toe een tegenligger en jawel, een dame op de fiets, gepakt en gezakt en afzien als de beesten. Moet je daar nu respect of medelijden voor hebben?  Ik vind het een zot wijf.

Swakopmund is een leuke plaats waar de woestijn de oceaan ontmoet, en inderdaad redelijk Duits. Zalig gaan eten - de oesters zijn hier erg lekker - en nog zaliger bier gaan drinken.  Bier en brouwerijen hebben ze hier in overvloed.  Ik wil bij deze de Duitsers bedanken om deze cultuur hier te hebben neergepoot.  Helden zijn het.